Kuka tämän kaiken takana on...

Oma kuva
Helsinki, Finland
Olen ideaähkyyn taipuvainen itseoppinut puuhaaja. Tervetuoloa katsomaan näppien tuotoksia. I'm a self-taught entrepreneur, interested in handi craft and somethimes overwhelmed with new ideas. Lately I've been keen on making purse organizers/pouches. But I also keep on making jewellery. Both purse organizers and silver chains are ”taylor-made.” So that each customer gets just the kind he/she wants. All my silver jewellery is sold by order and imprinted . Let me know if you want to order for your self or as a present a pouch or a piece of my jewellery. My e-mail address is anin@welho.com

maanantai 25. tammikuuta 2016

Rasvaa, rasvaa ja aina vain uutta rasvaa, kotikemisti jälleen tarmokkaana

Rasvankeittämisen kärpänen on puraissut minua ja pahasti. Kotiväki ei oikein ymmärrä tätä rasva hurahdustani, mutta ei se mitään, keitän silti uusia rasvaversioitani päivieni iloksi. :)

Ruohonjuuri kaupan kassini oli täynnä kaikkea ihanaa ja ai että kuinka kotimatka tuntui kestävän ikuisuuden. Kotona keittiönpöytä täyttyi kotikemistin uusista raaka-aineista. Pikku pussi shea voita, pussi cacao voita sekä muutama eteerinen öljy. Hain apteekista myös ruusuvettä, tosin en muistanut että mihin sitä käytettiinkään :O.

Alkuasetelma:

Kattila jossa vähän vettä ja sen päällä lasikulho (siis vesihaude)
Shea voita, Kookosrasvaa, Oliiviöljyä, Cacaovoita, tuoksöljyä, ruusuvettä ja käsidesiä
Purkkeja ja puteloita



No niin ensin vuorossa todella vahva kasvovoide, siis todella vahva...rasvainen, täyteläinen, kylmässä säilyttäessä kivikova :D. En ollut aikaisemmin käyttänyt Shea voita enkä edes tiennyt miltä se näyttää saatikka miltä se haisee. No sehän selvisi tässä prosessin aikana. Nämä reseptit jotka nyt olin hyvin tarkkaan lukenut ja selostukset tuloksista ylistivät shea voin tuoksua, no maku asioista ei voi kiistellä.

Kasvovoide tai rasva ihan miten sitä nyt sitten haluaa itse kutsua

(amerikkalaiset mitat)

½ kuppia shea voita
½ kuppia kookoöljyä/rasvaa


- Nämä sulatetaan vesihauteessa


Kun rasva on sulanut kulho siirretään peiteltynä jääkaappiin. Se saa jähtyä siellä noin 30 min. Väillä voi vähän sekoitella sitä.









Kun rasva on jäähtynyt sekoita siihen loput aineet

1/4 kuppia oliiviöljyä tms öljyä
5 kpl e- vitamiini kapselia puristettuna, siis sitä kuorta ei laiteta mukaan
Käsidesiä tms. mutta tämä ei ole pakollista jos käyttää valmista e-vitamiinitippaa. Jos rasvaseokseen pääsee vettä se tarvitsee silloin säilötäainetta.

Jäähtynyt seos vatkataan käsivatkaimella valkoiseksi kovaksi vaahdoksi. Se vatkautuu muutamassa minuutissa eikä se ole mitään kuohkeaa kermavaahtomaista vaahtoa.

Jos haluat lisätä rasvaan tuoksua niin voit laittaa se nyt tai jos haluat useaa eri tuoksuista rasvaa jaa ne ensin purkkeihin ja sekoita vasta sitten tuoksut.

Jaoin rasvan kahteen eri purkkiin. Toiseen sekoitin vähän laventeliöljyä, sitten sekoitin aika paljon enemmän laventeliöljyä sillä shea voin haju ei mielestäni ollut niin kovin kiehtova. Lopetin laventeliöljyn lisäämisen vasta sitten kun tuntui että se ei kohta ole enää terveellistä. :D

Toiseen lisäsin ruusuvettä. Ruusuvesi tuoksui pullossa voimakkaalle mutta kun lisäsin sen rasvaan tuoksu hukkui Shea voin alle. Muistin että minulla on yksi ruusuntuoksuinen hajuvesi ja suihkutin sitä reilusti samalla sekoittaen. Ihme kyllä nämä kaikki sekoittuivat tasaisesti. Tätä rasvaa käytän käsivoiteena ja se on ihanan tuoksuista!

Lopuksi lisäsin kumpaankin käsidesiä ihan vaan varmuuden vuoksi. Sain tästä kyllä kommentin että dilutusta ei kannata käyttää jos haluaa myrkytöntä rasvaa. Tutkin tarkkaan tämän käyttämäni käsidesin raaka-aineet ja ei mitään huolta myrkytyksestä tai myrkystä. Suuri vaara on myrkyttyä jos homeet tai muut bakteerit pääsevät riehumaan rasvoissani. Eli käytän käsidesiä/ desinfiointiainetta tästäkin eteenpäin.


Tässä rasvan keitossa on kyllä muutamia vaaroja:
1. joka paikassa on erilaisia rasvoja, paljon.
2. joka paikassa on erilaisia purkkeja ja purnukoita tyhjänä odottamassa rasvaa sisälleen.
3. ruokaöljyt saattavat käydä yllättäen vähiin kun oikein pääsee rasvankeitossa vauhtiin.
4. talouspaperia kuluu tosi paljon, sillä jos ei ole tarkka voi aiheuttaa putkitukoksia. Pitää aina muistaa pyyhkiä tarkasti kaikki rasva pois astioista joita käyttää ennenkuin pesee ne kuumalla vedellä.

Seuraavassa postauksessa taas jotakin rasvaista :D

Huom! Sama asia kuin edellisessäkin postauksessa. En ole vastuussa mistään jakamastani reseptistä ja jokainen saa tehdä niitä omalla vastuullaan.

Rasvataan pesun jälkeen, kotikemisti jälleen innokkaana puuhaamassa

Huomio! Täten kirjallisesti ilmoitan että en ota mitään vastuuta resepteistä ja niiden mukaan valmistetuista rasvoista ja saippuoista. Kaikki reseptit joita näillä sivuilla julkaisen ovat itselleni tehtyjä ja jos joku niitä käyttää se on hänen vastuullaan.


Ja nyt itse asiaan:

Kuten jo edellisessä jutussani kerroin on nyt rasvat innostuksen aiheena.

Tietenkin kun ensin tehdään saippuaa, (erityisesti tehokasta sellaista) tarvitseen seuraavaksi rasvata.
Tosin nämä hillittömät pakkaset myöskin innoittivat a) olemaan sisällä b) rasvaamaan käsiä ja kasvoja tehokkaammin. Siispä luin jälleen Pinterestistä erilaisia ohjeita ja niitä sitten aloin soveltamaan parhaani mukaan. Tosin aluksi oli tarkoitus tehdä ihan ohjeen mukaan mutta mutta... eihän se sitten käynytkään ihan niin. :D

 Aloin innokkaasti tekemään kosteusvoidetta johon tulisi kookosrasvaa, vauvaöljyä ja e-vitamiinikapseleita, tai näin luulin.

Ensinäkin sain tietää että tämä ei ole kosteusvoide koska siinä ei ole vettä (tämä nyt on ihan sivuseikka tässä tarinassa) Olin lukenut vähän huolimattomasti silmäillen ohjeen ja siinä sitten olikin aineksina Kookosrasva, vauvanperusvoide ja e-vitamiini voide. No, sitten alkoi tämä säveltäminen.

Lopputulos kaiken hääräämisen jälkeen oli mahtava! Rasva joka imeytyi nopeasti ja tuoksui miedosti, kosteutti hyvin eikä jättänyt älyttömän kiiltäväksi.

Tähän rasvaan kaikkien kommervenkkien ja säätämisten sekä kauppareissujen  jälkeen (mies juoksi kaupassa ja apteekissa) tuli:

n. 4 dl kookosrasvaa (lasipurkki terveyskaupasta, ei kaupan kylmähyllyn munkinpaistorasvaa)

100g miniderm 20% voide (apteekista)

0,5 dl vauvaöljyä

50 kpl e-vitamiini kapseleita

Koska tein tätä rasvaa ja ylipäätään mitään rasvaa ensi kertaa ja tämän vielä säveltäen eri reseptejä yhteen, mokasin heti alkuun, toisin ymmärsin sen vasta kun koko homma oli valmis. Nimittäin kookosrasva olisi kannattanut sulattaa vesihauteessa ja sitten jäähdyttää vähän ja sekoittaa sitten muut aineet. No en sitten sulattanut sitä ollenkaan vaan iskin kaikki kulhoon yhtä aikaa ja sekotin innossani tätä rasvahässäkäää käsivatkaimella. Ihmettelin kun lopputulos ei ollut näkemäni kuvan kaltainen vaan todella löysä lähes litku. Ajattelin että syynä oli tälläinen pikku juttu jonka jouduin tekemään kun en lukenut ohjetta kunnolla. Tämä e-vitamiini ei suinkaan ollut kapseleissa vaan se oli valmista e-vitamiinivoidetta. Minun versio oli kapselit. Ajattelin että puristan ne tyhjäksi, vaan sepä olikin helpommin sanottu kuin tehty. Ne olivat pieniä ja kivikovia. Funtsasin että koska ne sulavat mahassa niin kyllä ne varmaan pehmenevät myös vedessä edes vähän. Joten kapselit kippoon ja vettä päälle. Hetken päästä ne todella olivat pehmenneet ja alkoi vimmattu puristaminen. Sekään ei ollut ihan pikku juttu. Nyt oli hyppysissä liukkaat pallerot jotka sinkoili pitkin ja poikin ja se pikkuinen vitamiini litku tuntui lähinnä valuvan pitkin sormia. Keksin laittaa näitä pehmenneitä palleroita valkosipulin puristimeen ja johan homma alkoi pelittämään. :D

Kun koko rasvasysteemi oli valmis purkitin ja pullotin hienon lopputuloksen puteloihin joita olin epätoivossa etsinyt kaapeista ja laatikoista. Tietenkin sitä ennen ne piti pestä.

Olin niin onnellinen tästä ensimmäisestä saavutuksestani ja rojahdin sohvalle hyvin rasvattuna lukemaan jälleen kerran muiden kertomuksia rasvojen teosta.

KÄÄK! Säilötä aine, eihän mulla sitä ollut eikä missään aikaisemmin lukemassani reseptissä ollut mitään mainintaa moisesta. Enemmänkin hehkutettiin kuinka luonnonmukaista rasvaa nämä ovat ja plaa plaa plaa. Iski ihan kylmä hiki, mistä ihmeestä illalla kello kymmenen jälkeen kehitän mitään säilytysainetta. Ainut mitä pikku maalaisjärjelläni keksin oli käsidesi joka sisältää etanolia. Päättelin että jos se kerran tappaa käsistä bakteerit ja virukset niin se myös varmaa tappaa ne mun rasvakeitoksista ja saippuoista.

Käsidesipullo alkoi tyhjenemään vauhdilla kun sekoittelin sitä oikein reilulla kädellä näihin putiloihin joissa oli rasvaa ja saippuaa. Kokeilin että miltähän tämä rasva nyt tuntuu kun käsidesi on mukana. Laitoin rasvaa kädelle ja humps, sehän imahti salamannopeasti ihoon. Kyllä oli todella imeytyvää rasvaa. Päättelin että nyt meikäläisellä on desinfioivaa saippuaa ja desinfioivaa rasvaa, kätevää.

Menin muutaman päivän päästä hakemaan lisää rasvan tekoaineksia Ruohonjuuri kaupasta. Kerroin myyjälle tämän käsidesi systeemin ja hän sanoi että olin tietämättäni tehnyt juuri sitä mitä monesti rasvoissa käytetään. Alkoholia kuulema käytetään rasvan "kuljettimena" eli se auttaa rasvaa imeytymään ihoon. Heh, onnistuin siis kuitenkin säveltämisestä huolimatta. :)

Tein uuden version tästä nk rasva nro:1. pari päivää sitten.

Hieman muutettu versio sulatetun kookosrasva vaiheen kera:

En laittanut tähän uuteen versioon vauvaöljyä vaan laiton vähän oliiviöljyä. Vaihdoin myös minidermin edullisempaan perusvoiteeseen. Käsidesiä kului jälleen. Niin ja desinfioin tietty myös purkit ennen täyttöä.

Seuraavassa postauksessa uusia reseptejä uskaliaille kokeilijoille. :)